Okul Öncesi Eğitimde Atölye Sistemi

Okul Öncesi Eğitimde Atölye Sistemi

Ünlü eğitimci Martinez “Büyük sistemleri değiştirmenin tek yolu, her seferinde bir adım atmaktır  ve ilk adım her hangi bir ilk adım olabilir. Sadece deneyin ve yapın. Tasarlamak öğrenmektir. Sınıfta ya da her hangi bir öğrenme ortamında yarattığınız bir atölyede çocukların yaptıkları şey konusunda inisatifi ele almalarıdır. Ve onlara çok zengin, derin ve karmaşık malzeme seçenekleri sunmaktır.” Tam da bu noktadan hareketle farklı atölyeler oluşturduğumuz okulumuzda çocukların aktif olmalarını ve yaratıcılıklarını geliştirmeyi amaçladık. Atölye etkinlikleri çocuğu oynayarak ve eğlenerek yarına hazırlayan en önemli etkinliklerdir.

Eğitimciler ve ebeveynler olarak hep sorgularız “Nasıl çocuklar yetiştirmek istiyoruz?” Biz eğitimciler olarak tüm gelişim alanlarında sağlıkla ilerleyen örneğin; sosyal duygusal sözel olarak kendini daha iyi ifade edebilen zihinsel olarak analiz, sentez yapabilen, motor gelişim alanlarında; vücudunu sınırlılıklarını ve yeterliliklerini tanıyabilen, yardımlaşmayı, paylaşmayı başarabilen, grup içinde ekip olabilen, problem karşısında çözüm arayan, sorumluluk duygusu gelişmiş, hayal dünyasını somutlaştırabilen… vb. gibi. Kendini özgürce ifade eden, oynarken öğrenen çocuklar hedefleriz. Bu değerlere sahip olan çocuklar geleceğin başarılı ve üretken bireyleri olurlar.

Atölyelerde eliyle keşfeden, problemi çözmeye çalışan çocuğun yaşamında karşılaşacağı sorunlarla ilgili baş etmesi de kaçınılmazdır. Her yer amacına hizmet eder. Örneğin fazlasıyla donanımlı bir mutfaktaysanız bu üreteceklerinize etki edecektir. Çocuklar için hazırlanmış ortamlar da ne kadar donanımlı olursa hayalinde canlandırıp eyleme geçeceği işleri etkiler. Bu donanımlar elbette çocuğun hayal dünyasında şekillendirebileceği, dönüştürebileceği birden fazla kullanım alanına sahip materyallerdir. Okulumuzda atölyeler bu yaratıcığı uyandıracak, her seferinde farklı düşündürecek ve hayallerini- oyunlarını zenginleştirebilecekleri şekilde planlandı.